Bhutan

Reis naar Bhutan 2012

Agra: de Taj Mahal!

with 6 comments

Beste Karma,

Vandaag alweer onze laatste dag in New Delhi. We moesten vroeg uit te veren (4.45 uur). Op het programma stond een bezoek aan een van de zeven moderne zeven wereldwonderen: de Taj Mahal. Dit monument is gebouwd in opdracht van de Mogol  keizer Sjah Jahan, ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal.  De bouw van dit graftombe  nam ruim 22 jaar in beslag. De Taj  Mahal maakt deel uit van een groter in een symmetrische vorm aangelegd gebouwencomplex.
Op het station was het reeds een drukte van belang. Overal zaten of lagen mensen te wachten op hun trein van bestemming. Op deskundige wijze werden wij door onze begeleider van het reisbureau naar het juiste perron geloodst. Het was nog even wachten  en toen kon  de reis naar Agra beginnen.

    

We zaten eerste klas, in een ruime en goed gekoelde coupe. De jongens konden even een dutje doen ter voorbereiding op een nieuwe dag van bezienswaardigheden in de bakoven van Agra.
Het landschap dat we doorkruiste bood een wat troosteloze en rommelige aanblik. Hier en daar kampeerde mensen in een provisorisch tentenkamp langs de spoorlijn. Een passerende trein gaf ons een blik op het feit dat je ook op een wat minder comfortabele wijze je kunt verplaatsen : in een overvolle wagon waarbij je nog net niet op het dak moet plaatsnemen.
Stipt op tijd arriveerden wij in Agra.
Hier werden we netjes opgevangen en konden we ons even opfrissen in een plaatselijk hotel. Het moment supreme was aangebroken. Het bezoek aan de Taj Mahal stond als eerste op ons programma . In een electrobus werden we naar de plek van bestemming gebracht. Vervoermiddelen die gebruik maken van fossiele brandstoffen zijn hier niet toegestaan. De uitlaatgassen zouden mogelijk schade kunnen toebrengen aan de Taj Mahal.

Uiteindelijk  konden we het monument in zijn volle glorie aanschouwen. Glinsterend in de zon lag daar de magnifieke en geheel uit marmer opgetrokken graftombe. Een herinnering aan liefde van Sjah Jahan  voor zijn vrouw Mumtaz Mahal.
Tijdens de britse bezetting is de Taj Mahal maar ter nauwernood ontsnapt aan een ernstige vorm van verminking. Het voornemen was om het monument te strippen. Gelukkig heeft een slechte prijs voor marmer een en ander voorkomen.

Na een uitgebreide bezichtiging aan de Taj Mahal brachten we een kort bezoek aan een plaatselijke handicraft shop. Hier werden we ingewijd in de geheimen van marmerbewerking, reeds toegepast in de tijd van de bouw van de Taj Mahal.
Inmiddels was het al middag en tijd  de inwendige mens te versterken.  Dit was wel nodig gezien het dalende vocht en energiegehalte.  Nadat onze accu’s  weer waren opgeladen waren we klaar voor de volgende bezienswaardigheid: fort Agra.
Dit fort is gebouwd  in 1556 door Akbar, de derde keizer uit de Mogol dynastie.  Het fort bestrijkt een uitgebreid gebied. Het complex was  dan ook veeleer een plaats voor te wonen en te werken dan een vestigingswerk. Het fort is door de latere heersers verder uitgebreid. Zo heeft Sjah Jahan het complex verfraaid met een prachtig uit marmer opgetrokken paleis.

    

Na een uitgebreide rondgang door het fort vertrokken we richting het ons bekende hotel om onze verhitte lichamen af te  koelen.  Wat wil je met 45 graden in de schaduw. Hoeveel kan een mens verdragen. Maar goed dat wij jongens in zo’n goede shape zijn.
Aan het begin van de avond werd het tijd voor onze terugreis .Vanuit het station van Agra werden we, na een dik uur vertraging , uitgezwaaid door de plaatselijke rattenkolonie die in grote geraken bivakkeerden tussen de spoorrails. Hiermee kwam een einde aan een mooie en bloedhete dag in Agra en een eind aan ons verblijf in India.  Ons rest nog slechts nog een ding: koffers inpakken en op weg naar huis.

Met dit blog is dan ook een einde gekomen aan onze reis en zoektocht naar het geluk. Een indrukwekkende reis goed voor vele sterke,  avondvullende  verhalen.
Wij hopen dat jullie de afgelopen weken hebben genoten van onze belevenissen in Nepal, India maar vooral Bhutan, het land van de donderende draak en het bruto nationaal geluk.
Morgenavond zijn we weer terug in Nederland en kunnen we onze partners en kinderen weer in de armen sluiten.  Geluk ligt vaak waar je het niet verwacht, vlak onder je neus.

Wij sluiten graag af met de worden passend bij een vriendengroep die al 33 jaar er samen op uit trekt: we never want to walk alone.

Written by de Bhutanese Metervreters

3 juni 2012 bij 21:06

Geplaatst in Avonturen in Bhutan

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wow, jullie zijn echt in de Taj Mahal geweest. Zo byzonder..Ik ben echt heel benieuwd naar je verhalen en foto,s Mike, zouden er ook orbs in zitten? Zal weer kaarsje aansteken voor jllie veilige thuiskomst, En ja, er is ook heel veel armoede in India. Die mensen zou je toch zo willen helpen als je kon….Veel liefs en groetjes van Marianne.

  Marianne Raeijmaeckers

  4 juni 2012 at 08:27

 2. Hello Boys ! 🙂 Wat ein moeije avontuure, prachtige foto’s en verhaole !
  Geej heb genoote van de natuur, cultuur, geliërd van de religies en de minse;
  Det is ein onvergaetelikke ervaring. Gooje truuckreis en weej zeen ôs !
  Theo & Margriet

  Theo & Margriet

  4 juni 2012 at 09:49

 3. Hello Boys,

  Wat ein moeije avontuure, prachtige foto’s en verhaole !
  Geej heb genoote van de natuur en cultuur, geliërd van de minse en de
  religies! Ein onvergaertelikke ervaring. Carpe diem.
  Gooije reis truuck en weej zeen ôs!
  Theo & Margriet

  Theo & Margriet

  4 juni 2012 at 09:53

 4. Tja en dan zit het er op….
  Zal wel wennen zijn als jullie hier arriveren. Het weer doet niet echt zijn best.
  Goeie maar vooral veilige terugreis gewenst voor allemaal.
  Groetjes,
  Astrid en Hans

 5. Hoi ‘Bastards’

  Mooie foto’s van de Taj Mahal. Die wil ik ook nog een keer zien in mijn leven. Ik hoop dat jullie al met al kunnen terugkijken op een welgeslaagde 33ste wandeltocht, in een bijzonder land. Hopelijk hebben jullie een goede terugvlucht gehad, en dan zien we (Rob en evt Ruud) elkaar wel weer een keer bij VVV-Venlo (en evt nog een keer Schalke 04).

  Groetjes,

  Joep

  Joep Smeets

  5 juni 2012 at 21:25

 6. Hallo Boys,
  fijn dat jullie allemaal weer thuis zijn, met name Rob uiteraard. Het zijn geweldige verhalen met stuk voor stuk super mooie foto’ s. Jullie kunnen terug kijken op een geslaagde reis, een geweldige levenservaring. Het blog en reacties heb ik iedere dag met aandacht gelezen.
  Morgenavond tijdens de BBQ ben ik benieuwd naar de ‘sterke’ verhalen.
  groetjes, Mariëlle

  Mariëlle Moors

  7 juni 2012 at 19:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: