Bhutan

Reis naar Bhutan 2012

Siteseeing in Dehli: moeder, wat is het heet!

leave a comment »

Beste Karma,

vandaag hebben we een beetje uitgeslapen van de Disco charades van afgelopen nacht. Na een stevig ontbijt en een kleine vertraging om het blog bij te werken, vertrokken we met onze supersize touringcar voor een site seeing trip door Dehli. Onze gids Dinesh blijkt een ware wandelende encyclopedie te zijn als het gaat om de historie van nieuw en oud Dehli.

    

De stad heeft in zijn geschiedenis van een kleine 2000 jaar, 7 Hindu en 7 Muslim dynastieen gekend, totdat de Engelsen er een eind aan maakten met het instellen van het centrale gezag vanuit Dehli, in 1857. Toen is ook een nieuwe stad ontworpen, New Dehli, ruim in opzet en in parken en groene lanen. Daardoor kan New Dehli ook aanspraak maken op de titel van een van de groenste steden ter wereld.
We stoppen bij het QUTB (spreek uit als koetoeb) complex, een hystorische site met de oudste, en tevens hoogste minaret van India. Toen de eerste Muslim veroveraar zijn Moskee en Minaret wilde laten bouwen, moest hij het echter doen met Hindu architecten en werklui, die niet bekend waren met de Arabische stijl en voorschriften. Vandaar dat de oudste delen van de moskee uitgebreid versierd waren met mensen en dieren figuren. Waar latere generaties Muslims consequent weer de gezichten en koppen van verwijderden. Deze latere Muslims hebben ook de Minaret etage voor etage verhoogd, tot zijn huidige hoogte van 87 m. Op het terrein is elk stukje schaduw welkom, want 43 graden is heet!

   
Blij dat we de bus weer in kunnen, met airco (volgens ons moet dat toch wel een Indiase uitvinding zijn) en flessen koud water. Het is wel erg heet op die open steen ruimtes.
Door naar de tombe van Mogul keizer Humayun, en gebouwd door zijn vrouw Hamida Banu Begum in 1562. Het hele gebouw is zo’n 90 x 90 meter en bijna 50 meter hoog. Het hele terrein is ruim een halve kilometer groot.

Binnen ligt de marmeren grafzerk, volgens Islamitische traditie gerecht op de noord-zuid lijn, met het hoofd aan de noordzijde. Een leuk detail zijn de mozaiekramen aan de westzijde (die vanuit India gezien dus naar Mekka kijken) die de ‘qiblah’ (de richting naar Mekka) van de tombe bepalen middels een ‘Mihrab’. In dit geval een symbolische voorstelling van de nis in de qibla muur van de moskee.

Na weer afgekoeld te zijn in de bus is de India Gate de volgende stop in de hitte. Deze triomphboog is een monument uit 1920 ter nagedachtenis aan alle Indiase soldaten, die in de eerste wereldoorlog gevallen zijn. Op alle muren staan de namen van de soldaten en regimenten gegrift. Naderhand is midden onder de boog een toevoeging gemaakt met eeuwig brandende vlammen voor de soldaten, die hun leven lieten in de Indiaas-Pakistaanse oorlog in 1971. Het opschrift noemt ze “onsterfelijke soldaten”.

Bij een restaurantje, waar we de inwendige mens versterkt hebben met allerhande smaakvariatie op kip, geeft Peter nog een show als slangenbezweerder, samen met een Faker.

De bus stopt bij een van de forten, die de oude stad Shah Jahanabad ommuurden. De Engelsen konden dit echter niet uitspreken en noemden de stad Dehli. Vandaar de huidige naam New Dehli. En alles wat nog binnen de muren ligt, wordt dus aangeduid als Old Dehli.

    

We stappen over op riksja’s en beginnen een Dehli Ralley door de straten en steegjes van de oude stad. Het wordt steeds smaller en enger om overal doorheen te komen, maar het lukt onze fietsers bewonderingswaardig. We beeindigen de ralley bij de grote Moskee, waar we helaas niet inkunnen, omdat het Isha, het gebed aan het einde van de middag al aan de gang is.

De bus wormt zicht vervolgens een weg door de auto-onderdelen markt van Dehli. Hier kan H.Heijnen nog iets leren. Als laatste gaan we naar Rajghat: Samahdi van Mahatma Gandhi, het gedenkteken voor de vermoorde Mahatma. Het is geen graf, omdat zijn as volgens zijn wens en volgens Hindu gebruiken, verstrooid is over het water.

Het is een lange dag geweest, die we in het hotel prettig afgesloten hebben met een gezamenlijke maaltijd en veel herinneringen uit de oude doos.
Morgen wacht ons een nog grotere graftombe te wachten, de Taj Mahal. We moeten om 05:15 al vertrekken, dus iedereen naar bed!

 

Written by de Bhutanese Metervreters

2 juni 2012 bij 21:34

Geplaatst in Avonturen in Bhutan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: