Bhutan

Reis naar Bhutan 2012

Hoog Bezoek

with 5 comments

Beste Karma,

Wat een dag! Om kwart voor acht s’ochtends zaten we met z’n allen weer aan het Bhutaanse ontbijtbuffet met uitzicht over de Wang Chu rivier. Zoals elke dag stonden Aria en Ugyen tijdig paraat zodat we om 8.30u konden vertrekken naar een van de belangrijkste evenementen van onze reis, een boogschiet wedstrijd tegen een lokaal team. Aangekomen op het terrein (droge rijstvelden tegenover het bureau voor statistiek) waren we wel even onder de indruk. Er stond twee tenten opgesteld welke dienst deden als tribune en keukentent en het doel stond maar liefst 120 meter van de schietplaats af. Onze tegenstanders, een team van negen mannen uitgedost in hun gho en voor het merendeel met rode tanden vanwege de doma, stonden al klaar om te beginnen.

      

Even later kwamen ook zeven dames aanzetten die gelijk begonnen met hun gezang en gedans ter aanmoediging van de schutters. Na een boedistisch openingsgebed en een djigamalaja gingen de mannen aan de slag met hun houten pijlen en bogen. Wij als leken hadden toch al snel de techniek onder de knie en we schoten er op volle kracht op los. De afstand van 120m haalden we gemakkelijk, maar de roos raken …. vergeet het maar.

     

Ons geluk was dat onze tegenpartij op het zelfde niveau speelde en het bleef 0-0 totdat in een van de laatste ronden een oud mager mannetje van de tegenstanders zijn groengele pijl in de roos boorde. 0-1 voor Bhutan. En zo bleef het, verloren, maar wel met veel inzet van beide partijen. Het gebruik is dat na de wedstrijd de mannen en vrouwen van beide partijen gezamenlijk dansen en dat beide hun eigen dans inbrengen. En ja hoor …. we zijn niet voor niets bij de scouting geweest en we leerden Bhutaan dus “Hoofd Schouders Knie en Teen” en “Van Voor naar Achter en van Links naar Rechts”.
Na een ter plekke bereide lunch aangevuld door een glas echte Bhutaanse arak vertrokken we richting ons hotel om ons aldaar in de traditionele gho te steken voor weer een hoogtepunt van onze reis nl de ontmoeting met Karma Penjor secretaris van Dratsang Lengtshog oftewel Monestary Affairs. In het hotel troffen we Mrs Getey, de zus van jou, Karma. Zij begeleidde ons naar onze afspraak. Onderweg vertelde ze dat ze had vernomen dat de duizenden tulpen, geschonken door de Floriade, goed in bloei stonden en dat het koningspaar er zeer blij mee is. Wij konden echter de bloemen niet zien omdat die waren geplant in de privé domeinen van het koninklijke verblijf. Om half drie liepen we als een echte professionele delegatie onder begeleiding van jouw zus Mrs. Getey de trappen van de dzong op waar de Bhutaanse regering is gevestigd. Via enkel gangen, trappen en gordijntjes kwamen we uiteindelijk in het ruime vertrek waar Karma Penjor ons met een warme handdruk ontving. Als eerste vertelde Karma Penjor over zichzelf, over het nationale geluk en de economische situatie in Bhutaan. Vervolgens gaf John onze presentatie waarna we ruim de tijd kregen om diverse vraagstukken dieper in te gaan.

   

Er werd gesproken over wat het nationale geluk nu betekend en welke moeilijkheden ontstaan bij een in ontwikkeling zijnde economie als Bhutaan. Karma Penjor liet weten dat hij nog nooit zo’n aparte delegatie op bezoek had gehad. Een negentallige delegatie van jeugdvrienden, dat is een echte vorm van geluk volgens hem. In het algemeen ziet hij geluk als “het tevreden zijn met jouw eigen situatie en kunnen genieten van de kleine normale dagelijkse dingen”. “Verwacht niet in Bhutaan het ultieme geluk te vinden want zo is het niet” zei hij. Na de vraag of Karma Penjor namens de Bhutaans regering een boodschap wilde geven aan de mensen die Bhutaan op de Floriade presenteren zei hij “Wij waarderen jullie inzet ten zeerste en wij geven jullie alle mentale support”. Ons gesprek werd beëindigd met een gezamenlijk foto en een wederom warme handdruk.

Buiten aangekomen was er voor ons geen tijd om het officieel strijken van de Bhutaanse vlag bij te wonen want er stond al een boedistische lama op ons te wachten op een hoge heuvel net buiten de stad. De lama zegende aldaar alle wensvlaggen die wij van de floriade hadden meegenomen.

     

Aangevuld met enkele eigen wensvlaggen hebben we ze opgehangen boven op deze heuvel tussen duizenden andere vlaggen zodat alle wensen in de wind kunnen worden weggedragen en hopelijk in vervulling zullen gaan.

Onze dag werd afgesloten met een maaltijd in een Italiaans restaurant gevolgd door een dansje in een Bhutaans karaoke café.
Ja inderdaad Karma: Wat een dag.

Written by de Bhutanese Metervreters

25 mei 2012 bij 18:09

Geplaatst in Avonturen in Bhutan

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mannen, nogmaals wat een verhalen. Om jalours op te worden. Maar dat mag niet want dat staat het geluk in de weg. Groet vanuit een zomerse tuin in Belfeld. A & A

  A & A Willemsen

  25 mei 2012 at 20:10

 2. Ha boys,
  Mooie foto’s weer. Mike is helemaal in zijn element zie ik. (gelet op de foto gemaakt bij de Karma Penjor en bij de foto van de wensvlaggen).
  Knuffel voor allen en xxx voor Mike van zijn drie dames ♥♥♥

  monique hovens

  25 mei 2012 at 23:02

 3. Hoi vriendenclub.
  Indrukwekkend wat ik allemaal lees. Geniet van de ervaringen en laat het over je heen komen. En blijf schrijven. Dat geeft ons, in ons eigen kikkerlandje een idee van waar jullie mee bezig zijn.
  Hier is het nu Pinkstermorgen, maar dat zal in Bhutan beslist niet gevierd worden.
  Ruud, we verwachten bij thuiskomst een uitgebreid verslag.
  Blerick, Lou

  Lou

  27 mei 2012 at 06:41

 4. De Vogeltjesdans was ook leuk geweest…
  Ik hoop dat jullie het dansen ook opgenomen hebben!

  mam en pap hazenbosch

  28 mei 2012 at 13:05

 5. Oh, dat was dus mijnreactie en niet pa en ma Hazenbosch zoals bij de afzender staat!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: