Bhutan

Reis naar Bhutan 2012

Gangtey Trek Punakha – Gogona

with 2 comments

Beste Karma,

vanmorgen om 6.00u werden we gewekt door een  lachende Nima aan de horizon. Dat was het einde van een heerlijke nachtrust in ons rustieke Dewachen Hotel in Gangtey.  Opstaan, een vlugge warme douche, inpakken en vervolgens na het ontbijt met de bus naar de startplaats van onze trektocht van Gangtey  naar Gogona via de Tshelela nature route wat naar zeggen van onze gids een afstand van 16 km zou moeten zijn. Voor onze VIP’s (de minister van financiën Ruud en de minister van Cultuur Sjaak) was er een 4WD Taxi geregeld en voor onze bagage werden zeven paarden ingezet.

    

De rest moest lopen. Na tientallen foto’s te hebben geknipt gingen de stoere binkies weer op pad. De eerste kilometers was het stijgen geblazen naar de top. Maar de natuur was overweldigend. We konden genieten van duizelingwekkende mooie vergezichten.

Vooral als je van onze gids een lekkere doma voor achter de kiezen had gekregen.
De mooie rododendrons en cipressen werden dan automatisch aangevuld door een lila zonnetje. De doma is een oud genotsmiddel welk bestaat uit een blad, een stukje noot en een beetje rode pasta. Als je er op kauwt krijg je een rode mond en een zeer bittere smaak te verwerken. De mensen gingen dit eten om te voorkomen dat ze teveel vlees en bloed aten. Het blad stelde de huid en vlees voor, de pasta het bloed en de noot het bot? Het geheel geeft een blij en rustgevend gevoel.

    
Toen we even lagen te rusten op een lekker stukje weide tussen de rondrazende jaks kwamen onze dragers met hun paarden in een veel sneller tempo ons voorbij gelopen. Ja ja, we beginnen de jaren te voelen. Maar de geest blijft jong en na enkele minuten rust waggelden we langzaam verder naar de top waar de gebedsvlaggen vrolijk wapperden en hun gebeden werden weggedragen door de wind.  We zetten onze weg voort via de hoofdweg, een breed zandpad richting Gogona. De uitzichten bleven adembenemend en er werden daarom regelmatig pogingen gedaan om de mooiste foto van de dag te maken. Een voorbijkomende vrachtauto van het Indiase merk Tata werd met zijn enorme stofwolk achterlatend meerdere keren in beeld gebracht.

Rond het middaguur stopten we bij een stapel vers gezaagde balken voor onze lunch. Nima en Goschi kwamen met hun lunchbuffet op de proppen. Meerdere pannetjes werden uitgestald en we moesten in de rij gaan staan alsof we in een hotel gingen aansluiten voor een uitgebreid buffet.  Een middagdutje in het overheerlijke middagzonnetje gaf ons weer de kracht om onze tocht voort te zetten over het stoffige en kronkelende pad.  Iets na twee uur s’middags zagen we in een vallei ons tentenkamp staan waar de VIP’s al bij het kampvuur zaten.

Gelijk een kopje thee bij het vallen van enkele regendruppels. Voor het diner van rijst en Bhutaanse pizza ging een viertal van ons een potje rikken terwijl anderen zich bezig hielden met het spelen van cowboy met de paarden en koeien op ons terrein. De avond werd gevuld met lekker kletsen en zingen rond het kampvuur terwijl twee van de paardenhoeders genoten van een flesje bier dat ze van ons kregen. Kortom karma …. het was weer een wonderschone dag.

 

Written by de Bhutanese Metervreters

22 mei 2012 bij 16:09

Geplaatst in Avonturen in Bhutan

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. die doma heet “sirih” in het indonesisch en “betel” in het nederlands. die noot is “betelpruim” in NLs en dat kauwen heet “nginang” in INDs oftewel betelkauwen. een heel bekende traditie in azie. net als roken, zeggen ze, is betelkauwen een genotmiddel. maar ze zeggen ook dat het je tanden sterk maakt, een soort tandenpoetsen met een beetje kleur 🙂

  ima

  Rho

  22 mei 2012 at 18:42

 2. Mooie tocht, ben jaloers

  Jan smeets

  23 mei 2012 at 18:28


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: