Bhutan

Reis naar Bhutan 2012

Gangtey Trek Gogona-Khotokha

with 2 comments

Beste Karma,

Vandaag heb ik de eer het dagverslag te schrijven. Ik heb namelijk de Reproductive Organ Challenge gewonnen, vernoemd naar een nog al vrije opmerking van onze gids Arya over het lid van een van de leden, en onderstreep door een prachtige, in Gogona gefrabriceerde houten phallus. Ofwel, zoals ze in het Venloosch zeggen: Dich bis de lul vandaag.
We hebben heerlijk ontbeten met havermoute pap met honing, maar het aantal afnemers bleef beperkt.
Iedereen heeft zijn ontbijt verwerkt, de rugzak opgehesen en afscheid genomen van Ruud en Jack, die vandaag niet meewandelen. Een eerste stijging van een meter of 50 is goed te doen en we slingeren over een klein pad, dat aan de beboste heuvelrug gehangen is. De helling is vol gegroeid met bomen, stronken en ligt bezaaid met stukken stam, zowel gebroken, gezaagd alswel omgestormd.
We klimmen net over een gigantische stam, dwars over het pad, als Rob bemerkt, dat hij zijn reserve accu van zijn camera verloren is. En de andere is net leeg. Met Arya loopt hij het pad terug naar ons kampterrein, het pad afspeurend. Helaas. Gelukkig heeft Ruud eenzelfde type camera als Rob en hij staat graag een accu af.
We kunnen weer verder, en het pad verandert in een droge beekbedding. We mogen de Buddha danken, dat het nog geen moessontijd is. Onmiddellijk beginnen zich donkere wolken samen te pakken en de regen dreigt. De gekke heilige lijkt weer bezig en die moet je niet verzoeken.
In een groet stofwolk passeert de Jeep, met Ruud en Jack erin, ons. Het kampterrein is helemaal geruimd. Als het stof weer opgetrokken is en Arya zijn masko weer af kan zetten zien we boven en onders ons op de helling alleen maar verbrande boomstammen en verse ondergroei. Hier moet vorig jaar een forse bosbrand gewoed hebben.

De laatste meters klimmen en we staan op Shobjula Pass op weer 3400 m hoogte. Zowel Arya als onze beide dragers, Nima en Gochee, steken een versgeplukt groen takje in de Stupa op de pas.
Voorbij de pas slingert het pad weer naar beneden, links en rechts verkleurd door achtergelaten stookplekken en kampvuurtjes. Het lijkt, of niemand hier geleerd heeft zijn kmapvuur op te ruimen; of ze nemen de moeite gewoon niet.
Het pad verandert weer terug in een droge beekbedding, waar we springend van  steen naar steen afdalen. De bomen zijn nu prachtig groen versierd met Fangorn, herstel: boombaard, mos en korstmos.
Alleen waar ons pad samenvalt met de loop van een hoogspanningsleiding, is de grond bezaaid met afgezaagde boomstammen, die lukraak op de helling zijn blijven liggen. De zorg voor het bos en milieu is hier even niet herkenbaar. Het lijk wel of er gezegd is: die hoogspanningsleiding naar Gonaga moet er nú komen, en         het bos.

Van de andere kant brengt zo’n hoogspanningsleiding en datakabel wel een stuk vooruitgang. We merken het zelf. Ongeacht in welk dal we lopen, hebben we meer als 90% van de tijd gewoon mobiele telefoonverbinding.
We hopen, dat al dit hout op de grond in ieder geval een voedingsbodem oplevert en nieuw klein leven voortbrengt.

Met belgerinkel, hoefgeklop en vrolijk gehinnik passeert de hele groep paarden, die de tenten en alle materieel op hun rug geladen hebben, ons. Niet voor lang overigens. Een stukje verder hebben de paarden een weitje met vers gras ontdekt en besloten een lunchpauze te houden. De leider van de troep, die wij de Samurai gedoopt hebben, omdat hij constant met een groot mes in zijn Gho rondloopt, vindt het ook wel tijd voor een rustpunt.

Lager op de helling zijn 2 man bezig, al die dode stammen te verwerken tot timmerhout. Het ligt er tenslotte toch. Ze slepen de gezaagde balken zelf de helling af, met mentale kracht en een hoop ellebogenvet.
Midden tussen de gezaagde boomstoppen hebben we lunch: rijst met paddestoelen, groene asperges en erwtjes met tofu. Voortreffelijk afgesloten met mandarijntjes en thee.
Over een rotsig pad bereiken we de rand van de beboste helling en het begin van boerebouw: een zaagmolen en een aantal lemen boerderijen, waarvan er diverse vervallen en niet meer bewoond zijn. Maar een akkertje met aardappelen is weer vertrouwd.
Een dorpse schone neemt ons mee naar het dorpscafe, annex winkel. Het is nog maandag, dus een biertje gaat er wel in na zo’n tocht. We zijn het gesprek van de dag en het lijkt wel of iedereen dat moment gebruikt om even naar de winkel te komen. Met babies en al op de rug.
En als babies wat te spelen hebben in de handjes, is het goed. Ook al gaat al het zout op de grond.

Met onze gids Arya als tolk proberen we wat spek en kaas te verkrijgen, als kampvuursnack van vanavond.
Tussen de gaspeldoorns, aardappelen en varens door, pakken we het laatste stukje, naar ons kampterrein. De tenten staan al weer voor ons klaar en we worden onthaald met heerlijke thee.
Omgekleed wordt er brandhout verzameld en op verzoek maakt een van de paardendrijvers een set spiezen klaar voor bij het kampvuur.
Als de zon net onder is en het hele terrein is duisternis ligt, schaars verlicht door een beginnen kampvuur gaan we aan tafel. Onder de gaslamp krijgen we soep, rode rijst met kip en spercieboontjes voorgeschoteld. We zijn nu ruim een week van huis en het voorstel komt op tafel om Clevers te bellen, om als toetje groot sorbet-ijs te komen brengen…
Bij het kampvuur, dat ondertussen uitgegroeid is tot een laaiende troshoop, door we alle Buthanezen voor, hoe je Engeltjes te Paard maakt: een stukje kaas, omwikkeld met spek en geroosterd boven het vuur. Even iets heel anders voor de meestal vegetarische boeddhisten , maar wel gewaardeerd.

Tien uur is een mooie bedtijd………..

Written by de Bhutanese Metervreters

22 mei 2012 bij 16:23

Geplaatst in Avonturen in Bhutan

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Leukkk! Mooie verhalen allemaal!
  Groetjes uit Jogjaaa

  Rho

  22 mei 2012 at 17:37

 2. Groetjes uit Jogjaaa! Mooie verhalen allemaal!
  Ima

  Rho

  22 mei 2012 at 17:40


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: